Aylin
New member
Protez Diş Yapıştırılır Mı? Evde Macunla mı, Tutkalla mı, Yoksa Aşk ile mi?
Arkadaşlar, selamlar!
Bir sabah kahvemi yudumlarken forumda denk geldiğim “protez dişim çıktı, evde neyle yapıştırabilirim?” başlığı bana hayatın trajikomik bir gerçeğini hatırlattı: hiçbir şey, yanlış zamanda çıkan bir protez kadar özgüveni sarsmaz. Özellikle de tam gülümseyecekken… İşte o anda, “hayat bir komedi” sözü tüm anlamını bulur.
O yüzden dedim ki, gelin bu meseleyi biraz ciddi, biraz da mizahi bir biçimde masaya yatıralım. Çünkü bu konu öyle bir konu ki; erkek forumdaşlar “abi sıcak silikonla çözersin” diye stratejik plan yaparken, kadın forumdaşlar “önce utanma duygunu sar, sonra dişini” diyerek empatiyle yaklaşır. İşte o tatlı dengeyi bulmak gerek!
---
1. Erkeklerin Operasyonel Zekâsı: “Uhu mu kullansak, epoksi mi?”
Şimdi beyler… Bir şeyin “yapışması” denince gözünüz parlıyor farkındayım. Çünkü erkek beyninin bir köşesinde her zaman şu cümle yankılanır:
> “Eğer kırıldıysa, bir yerinden tuttururuz!”
Bir diş düşünün: sabah kahvaltısında simidi fazla hırsla ısırmışsınız, kıt! diye çıkmış. Panik yok! Erkek mantığı hemen devreye girer:
- “Bir bakalım evde ne var... Japon yapıştırıcısı? Olur.”
- “Tutkalladım ama tadı biraz değişti, acımsı.”
- “Eee olsun, sağlam tutuyor!”
Oysa bu noktada farkında olmadan “ağzını mini bir kimya laboratuvarına” çevirmiş oluyorsun. Sonra da acile gidince doktor, “bunu diş değil, yapboz gibi yapıştırmışsınız” diyor.
Ama erkek gururu da başka tabii… Çünkü erkek için çözümün doğruluğu değil, çözümün bulunmuş olması önemlidir. Diş yerinde mi? Yerinde. Konuşabiliyor muyum? Konuşuyorum. O zaman sorun yok!
---
2. Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Sen iyi misin, dişin ağrıyor mu?”
Kadın forumdaşlara gelelim… Onlar olaya tamamen farklı yaklaşır. “Dişim çıktı, neyle yapıştırayım?” diyen birine asla “epoksiyle dene” demezler. Önce bir “geçmiş olsun canım” mesajı gelir.
Sonra da hemen şu sorular:
- “Canın çok yandı mı?”
- “Yalnız mıydın o anda?”
- “O diş seni duygusal olarak nasıl etkiledi?”
Empati tavan! Çünkü kadınlar bilir ki diş, sadece bir diş değildir. Bir gülümsemenin sembolüdür, bir kahkahanın estetiğidir.
Hatta bazen konu ilerler:
“Bence yapıştırmaya çalışma, bırak gitsin. Yeni protez, yeni başlangıçlar getirir.”
Bu cümlede bile romantizm var! Yani erkek ‘nasıl tamir ederim’ diye düşünürken, kadın ‘bu kırılmadan nasıl bir anlam çıkarırım’ diye sorgular.
---
3. Forumun Altın Sorusu: “Peki gerçekten yapıştırılır mı?”
Gelelim teknik kısmına.
Cevap: Evet, ama sen değil diş hekimi yapıştırır!
Protez dişler için özel yapıştırıcılar vardır (evet, marketteki Japon değil). Diş hekimleri bu yapıştırıcıları tıbbi olarak uygularlar. Çünkü yanlış bir yapıştırma, sadece dişi değil, tüm çene düzenini bozabilir.
Evde “ben hallederim” diyerek yapılan girişimler genellikle şu sonuca varır:
- Diş bir hafta dayanır, sonra yemeğin ortasında fırlayıp zeytine saldırır.
- Yapıştırıcı tadı gitmez, kahvenin bile kokusunu değiştirir.
- En kötüsü: Diş, ağza değil ama “psikolojiye” yapışır. Çünkü her aynaya baktığında “acaba bu sabah yine düşer mi?” stresiyle yaşarsın.
---
4. Kadın-Erkek Tartışması Başlasın!
İşte burada forumun ateşi yükselir.
Erkek: “Abi ben bir kere Japonla yaptım, hâlâ duruyor!”
Kadın: “O senin şansın, bence kendine değer ver, git doktora.”
Erkek: “Ya ama sıra beklemek var, randevu almak mesele!”
Kadın: “Aynı sabırla oyun oynuyorsun, ama doktora gelince mi sıkılıyorsun?”
Derken konu döner dolaşır, “ilişkilerde de böyle değil mi zaten?” noktasına gelir.
Erkek bir şey bozulunca hemen tamir etmeye çalışır.
Kadın ise önce neden bozulduğunu anlamaya çalışır.
Biri "çözüm" der, diğeri "bağ kurma".
Ve o anda forumda bir sessizlik olur...
Sonra biri yazar:
> “Arkadaşlar, protezimi dün dişçide yapıştırdım. Artık kahkaha atabiliyorum!”
Herkes alkış emojisi atar. Çünkü mesele diş değil, hayata yeniden ısırabilmektir.
---
5. Forum Tavsiyeleri (Ve Biraz da Kahkaha)
Forumdaşlardan gelen yaratıcı öneriler:
- “Benim dedem dişini bal mumu ile takmıştı, sonra da çayla içini mühürlemiş.”
- “Bir arkadaşım çift taraflı bantla taktı, konuşurken bant çıktı, diş değil.”
- “Ben sevgilime demiştim ‘senin gülüşün yapışsın bana’ diye, meğer o protezmiş.”
Evet dostlar… Görüyorsunuz, mizahın da tıbbın da sınırı yok.
Ama unutmayın: diş yapıştırılmaz, profesyonelce yerleştirilir.
Çünkü ağız sağlığı, espri kaldırmaz; ama espriyle anlatılınca daha kolay hatırlanır.
---
6. Son Söz: Gülüşünüzü Korumak İçin Yapışkan Değil, Cesaret Kullanın!
Hayatta her şey gibi dişler de düşebilir.
Ama önemli olan, o dişi tutturmak değil; gülüşünü kaybetmemek.
İster protezli olun, ister doğal dişli… Önemli olan kahkahayı eksik etmemek.
Ve son olarak, forumdaşlara çağrı:
Siz olsaydınız neyle yapıştırırdınız?
Aşk mı, sabır mı, yoksa uhu mu?
Yorumlarda buluşalım, gülüşlerimiz eksik olmasın!
Arkadaşlar, selamlar!
Bir sabah kahvemi yudumlarken forumda denk geldiğim “protez dişim çıktı, evde neyle yapıştırabilirim?” başlığı bana hayatın trajikomik bir gerçeğini hatırlattı: hiçbir şey, yanlış zamanda çıkan bir protez kadar özgüveni sarsmaz. Özellikle de tam gülümseyecekken… İşte o anda, “hayat bir komedi” sözü tüm anlamını bulur.
O yüzden dedim ki, gelin bu meseleyi biraz ciddi, biraz da mizahi bir biçimde masaya yatıralım. Çünkü bu konu öyle bir konu ki; erkek forumdaşlar “abi sıcak silikonla çözersin” diye stratejik plan yaparken, kadın forumdaşlar “önce utanma duygunu sar, sonra dişini” diyerek empatiyle yaklaşır. İşte o tatlı dengeyi bulmak gerek!
---
1. Erkeklerin Operasyonel Zekâsı: “Uhu mu kullansak, epoksi mi?”
Şimdi beyler… Bir şeyin “yapışması” denince gözünüz parlıyor farkındayım. Çünkü erkek beyninin bir köşesinde her zaman şu cümle yankılanır:
> “Eğer kırıldıysa, bir yerinden tuttururuz!”
Bir diş düşünün: sabah kahvaltısında simidi fazla hırsla ısırmışsınız, kıt! diye çıkmış. Panik yok! Erkek mantığı hemen devreye girer:
- “Bir bakalım evde ne var... Japon yapıştırıcısı? Olur.”
- “Tutkalladım ama tadı biraz değişti, acımsı.”
- “Eee olsun, sağlam tutuyor!”
Oysa bu noktada farkında olmadan “ağzını mini bir kimya laboratuvarına” çevirmiş oluyorsun. Sonra da acile gidince doktor, “bunu diş değil, yapboz gibi yapıştırmışsınız” diyor.
Ama erkek gururu da başka tabii… Çünkü erkek için çözümün doğruluğu değil, çözümün bulunmuş olması önemlidir. Diş yerinde mi? Yerinde. Konuşabiliyor muyum? Konuşuyorum. O zaman sorun yok!
---
2. Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Sen iyi misin, dişin ağrıyor mu?”
Kadın forumdaşlara gelelim… Onlar olaya tamamen farklı yaklaşır. “Dişim çıktı, neyle yapıştırayım?” diyen birine asla “epoksiyle dene” demezler. Önce bir “geçmiş olsun canım” mesajı gelir.
Sonra da hemen şu sorular:
- “Canın çok yandı mı?”
- “Yalnız mıydın o anda?”
- “O diş seni duygusal olarak nasıl etkiledi?”
Empati tavan! Çünkü kadınlar bilir ki diş, sadece bir diş değildir. Bir gülümsemenin sembolüdür, bir kahkahanın estetiğidir.
Hatta bazen konu ilerler:
“Bence yapıştırmaya çalışma, bırak gitsin. Yeni protez, yeni başlangıçlar getirir.”
Bu cümlede bile romantizm var! Yani erkek ‘nasıl tamir ederim’ diye düşünürken, kadın ‘bu kırılmadan nasıl bir anlam çıkarırım’ diye sorgular.
---
3. Forumun Altın Sorusu: “Peki gerçekten yapıştırılır mı?”
Gelelim teknik kısmına.
Cevap: Evet, ama sen değil diş hekimi yapıştırır!
Protez dişler için özel yapıştırıcılar vardır (evet, marketteki Japon değil). Diş hekimleri bu yapıştırıcıları tıbbi olarak uygularlar. Çünkü yanlış bir yapıştırma, sadece dişi değil, tüm çene düzenini bozabilir.
Evde “ben hallederim” diyerek yapılan girişimler genellikle şu sonuca varır:
- Diş bir hafta dayanır, sonra yemeğin ortasında fırlayıp zeytine saldırır.
- Yapıştırıcı tadı gitmez, kahvenin bile kokusunu değiştirir.
- En kötüsü: Diş, ağza değil ama “psikolojiye” yapışır. Çünkü her aynaya baktığında “acaba bu sabah yine düşer mi?” stresiyle yaşarsın.
---
4. Kadın-Erkek Tartışması Başlasın!
İşte burada forumun ateşi yükselir.
Erkek: “Abi ben bir kere Japonla yaptım, hâlâ duruyor!”
Kadın: “O senin şansın, bence kendine değer ver, git doktora.”
Erkek: “Ya ama sıra beklemek var, randevu almak mesele!”
Kadın: “Aynı sabırla oyun oynuyorsun, ama doktora gelince mi sıkılıyorsun?”
Derken konu döner dolaşır, “ilişkilerde de böyle değil mi zaten?” noktasına gelir.
Erkek bir şey bozulunca hemen tamir etmeye çalışır.
Kadın ise önce neden bozulduğunu anlamaya çalışır.
Biri "çözüm" der, diğeri "bağ kurma".
Ve o anda forumda bir sessizlik olur...
Sonra biri yazar:
> “Arkadaşlar, protezimi dün dişçide yapıştırdım. Artık kahkaha atabiliyorum!”
Herkes alkış emojisi atar. Çünkü mesele diş değil, hayata yeniden ısırabilmektir.
---
5. Forum Tavsiyeleri (Ve Biraz da Kahkaha)
Forumdaşlardan gelen yaratıcı öneriler:
- “Benim dedem dişini bal mumu ile takmıştı, sonra da çayla içini mühürlemiş.”
- “Bir arkadaşım çift taraflı bantla taktı, konuşurken bant çıktı, diş değil.”
- “Ben sevgilime demiştim ‘senin gülüşün yapışsın bana’ diye, meğer o protezmiş.”
Evet dostlar… Görüyorsunuz, mizahın da tıbbın da sınırı yok.
Ama unutmayın: diş yapıştırılmaz, profesyonelce yerleştirilir.
Çünkü ağız sağlığı, espri kaldırmaz; ama espriyle anlatılınca daha kolay hatırlanır.
---
6. Son Söz: Gülüşünüzü Korumak İçin Yapışkan Değil, Cesaret Kullanın!
Hayatta her şey gibi dişler de düşebilir.
Ama önemli olan, o dişi tutturmak değil; gülüşünü kaybetmemek.
İster protezli olun, ister doğal dişli… Önemli olan kahkahayı eksik etmemek.
Ve son olarak, forumdaşlara çağrı:
Siz olsaydınız neyle yapıştırırdınız?
Aşk mı, sabır mı, yoksa uhu mu?
Yorumlarda buluşalım, gülüşlerimiz eksik olmasın!