Siyah neyi simgeler ?

Dilan

Global Mod
Global Mod
Siyahın Hikâyesi: Bir Yolculuk, Bir Yüzleşme

Sevgili forumdaşlar, bu akşam size içimde yıllardır taşıdığım bir hikâyeyi anlatmak istiyorum. Çünkü bazen tek bir renk, insana bütün hayatını yeniden düşündürebiliyor. “Siyah neyi simgeler?” sorusu bana sadece bir estetik tercihi hatırlatmıyor; kaybı, direnci, umudu ve yeniden doğuşu aynı anda düşündürüyor.

Bir Cenazeden Başlayan Yol

Yıllar önce, çok sevdiğim bir dostumu kaybettiğimde herkesin üzerinde siyah kıyafetler vardı. O gün siyahı sadece bir yas rengi olarak gördüm. Sanki herkes tek bir ağızdan “Biz buradayız, acını paylaşıyoruz” diyordu. O gün, kadınların sessizce birbirine sarılması, erkeklerin ise pratik organizasyonlarla töreni düzenlemesi dikkatimi çekmişti. Kadınlar duyguların yükünü paylaşırken, erkekler acıyı kontrol altında tutmaya çalışıyordu. Siyah, o noktada hem acının hem dayanışmanın rengi olmuştu.

Kadınların Siyah Yorumu: Empati ve İlişki

Hikâyede kadınların bakışı beni en çok etkileyendi. Arkadaşımın annesi, siyah başörtüsünü takarken gözlerinden süzülen yaşlarla şöyle demişti: “Siyah, onun gidişini unutmamamı sağlayacak.” Onun için siyah, yasın ötesinde bir hatırlatma ve bağ simgesiydi. Kadınlar birbirine bakıyor, birbirlerinin gözlerinde kendi acılarını görüp sarılıyorlardı. Siyah, orada empatiyi, sessiz bir anlaşmayı, kalpten kalbe köprü olmayı simgeliyordu.

Erkeklerin Siyah Yorumu: Strateji ve Çözüm

Erkekler için siyah, düzenin ve kontrolün rengiydi. Cenazede kim nerede duracak, kim ne yapacak, hangi evrak nereye verilecek… Hepsi siyah takım elbiseleri içinde organize olmuşlardı. Bir dostum bana dönüp “Siyah giyiyoruz ki hem saygıyı hem ciddiyeti gösterebilelim” dedi. Onların siyah anlayışı, duyguları düzenlemekten çok toplumsal düzeni sürdürmekle ilgiliydi. Siyah burada stratejinin, kontrolün ve aynı zamanda güçlü bir saygı duruşunun sembolüydü.

Siyahın İkili Yüzü: Karanlık ve Korunak

Benim için siyah, o gün bir çelişkiyi simgeledi. Bir yanıyla dipsiz bir karanlık gibiydi; içine bakınca insan kayboluyordu. Ama diğer yanıyla da sanki bir örtüydü; yaralı kalplerin üstünü örten, acıyı biraz olsun saklayan bir kumaş gibi. Siyahın bu ikili doğası bana hep hayatın kendisini hatırlatıyor: Bir yanda yıkım, bir yanda koruma.

Şehirde Siyah: Modern Hayatın Zırhı

Yıllar sonra büyük bir şehirde yaşamaya başladığımda siyahı yeniden keşfettim. Metroda, iş toplantılarında, kalabalık caddelerde… Siyah giyinen insanlar adeta kendilerine görünmez bir zırh yapıyor gibiydi. Kadınlar siyah elbiselerini bir güç göstergesi, erkekler siyah takım elbiselerini bir strateji aracı olarak kullanıyordu. Bir kadın arkadaşım şöyle demişti: “Siyah giydiğimde kendimi daha güçlü, daha az kırılgan hissediyorum.” Bir erkek arkadaşım ise: “Siyah her durumda işe yarar; ciddiyet katar, işi kolaylaştırır.”

Burada siyahın bir kez daha farklı cinsiyetlerde nasıl yankılandığını gördüm. Kadınlar siyahı çoğunlukla duygularını saklayan, kendilerine güven veren bir kalkan olarak görürken; erkekler siyahı pratik bir çözüm ve stratejik bir seçim olarak görüyordu.

Siyahın Sessiz Çeşitliliği

Siyah, tek bir şeyin simgesi değil. Kimileri için yas, kimileri için güç, kimileri için gizem, kimileri için şıklık. Bazıları için de sadece “ne giyeceğimi bilemedim”in en kolay cevabı. İşte siyahın çeşitliliği burada gizli: Aynı renk, bambaşka hayatlarda bambaşka anlamlar taşıyor. Sosyal adalet açısından baktığımızda ise siyahın bazen dışlayıcı, bazen de kapsayıcı bir tarafı var. Mesela iş dünyasında siyah takım elbise giymek bir norm haline gelmişken, bu normu karşılamayanlar kendilerini dışlanmış hissedebiliyor. Siyah bir yandan eşitlik yaratıyor, bir yandan da eşitsizliği görünür kılıyor.

Siyahın Kalbimde Bıraktığı İz

O ilk cenazeden bu yana siyah, bana hep bir “hatırlama” hissi veriyor. Sevdiklerimi, kaybettiklerimi, zor günlerde yanımda olanları… Aynı zamanda bana bir “dayanma gücü” veriyor. Siyahın içinde kaybolmuyorum, aksine bazen onunla yeniden başlıyorum. Çünkü siyah, bir son değil; çoğu zaman yeniden başlamanın da işareti.

Forumdaşlara Açık Bir Soru

Benim hikâyemde siyah, yasın, dayanışmanın, gücün ve yeniden doğuşun rengiydi. Ama eminim ki sizlerin hayatında siyah bambaşka anlamlar taşıyordur.

* Siz siyahı hangi anınızda hatırlıyorsunuz?

* Siyah sizin için daha çok bir koruma kalkanı mı, yoksa bir karanlık duygusu mu?

* Kadınların empatik yaklaşımı mı, erkeklerin stratejik bakışı mı size daha yakın geliyor? Yoksa ikisini birlikte mi yaşıyorsunuz?

Son Bir Düşünce

Siyah, aslında hepimizin ortak hikâyesinde farklı sayfalarda karşımıza çıkan bir renk. Bazen gözyaşının içinde, bazen bir iş toplantısında, bazen de hayatın en zor sınavlarında… Onu sadece bir “renk” olarak görmek büyük bir eksiklik olur. Siyah, insanın kendisiyle ve toplumla kurduğu bağın sessiz ama güçlü bir simgesi.

Şimdi sözü size bırakıyorum: **Siyah sizin için neyi simgeliyor?**